середу, 29 листопада 2017 р.

                                Скорботна   пам'ять України
Минуле століття пронеслось над Україною страшним голодомором 1932-1933 років. Указом Президента Ющенка було запроваджено. День памяті жертв Голодоморів, який щороку відзначається  в четверту суботу листопада.
Голодомор 1932 – 1933 рр. став для українців найбільшою трагедією і найтяжчим  злочином  проти  цілого народу. Упродовж  десятиріч підручники історії,  засоби масової інформації  не друкували жодного рядка про голодний 1933 рік — один з найстрашніших злочинів сталінщини проти власного народу. Злочину, перед яким здригається світ, і який намагались приховати в країні, що його породила. Пам’яті тих, хто загинув від голодомору 1932-1933 був присвячений вечір-реквієм  «Збудуймо пам’яті негаснучий собор»

Ведучі розповіли  про причини виникнення голодомору та про його наслідки. 
Тема Голодомору вперше була розкрита в художніх творах українських письменників діаспори Уласа Самчука «Марія»,  «Жовтий Князь» Василя Барки. 
                           
Також цій темі присвячені твори  сучасних українських  письменників  Наталії  Доляк  «Чорна Дошка», Світлани Талан «Розколоте небо», Володимира Лиса "Соло для Соломії"...  Присутні в залі  хвилиною мовчання  пом’янули  всіх  тих ,  хто   загинув мученицькою смертю від голоду.  
                        На завершення заходу  прозвучала «Пісня про хліб»
                       


Немає коментарів:

Дописати коментар