вівторок, 10 травня 2016 р.

"...Третій Ангел просурмив і впала з неба велика звізда, що горіла, немов світильник. І впала на третину рік і на джерела вод. Ім'я  цієї звізди — полинь. І третина вод стала полином. І багато людей вмерли  від вод, тому, що вони гіркими стали..."
                                    /Біблія. Новий  завіт. Откровення святого Івана Богослова/.                                            
Неначе збулися ці слова пророчої книги. 26 квітня 1986 року  два громоподібних вибухи розірвали  тишу  поліської ночі, кровавим полум’ям  вирвався з обіймів ночі  шалений вогонь,  неприродно освітлюючи все навколо.
30 років минуло  від того часу, коли Чорнобиль  розіп’яв  нашу отчу землю  та сколихнув увесь світ.  Багатьох українців  торкнулися страхітливі наслідки  світової  атомної катастрофи. 

З тих пір  Україна розплачується  за Чорнобиль  немірно високою ціною, втраченими життями, здоров’ям, психологічними, економічними  проблемами  сьогодення. Ця подія  стала  непоправним  лихом  для нашої країни, назавжди змінила її обличчя,та імідж  , щедро додавши до весняного  буйноцвіття   чорних  кольорів.
Генеральна асамблея 00Н за пропозицією делегації України приняла рішення проголосити  26 квітня 1986 року Міжнародним  днем пам'ятіЧорнобиля..   Цій трагічній даті  присвячений  вечір пам'яті « Чорнобиль не має  минулого часу» організований та  проведений сільсько бібліотекою та будинком культури.
На  вечорі  з вдячністю згадали  першу  шеренгу ліквідаторів пожежників, на долю яких випала жорстока боротьба з вогнем пекла.  Ціною виняткової самопожертви  та мужності  вони рятували світ. Сьогодні їх безсмертні душі  літають над Україною.

 Понад 600  тисяч осіб  пройшло через Чорнобиль. На вівтар перемоги  у боротьбі з радіаційним лихом  Вінницька область дала 6 тисяч ліквідаторів  серед яких  понад 300 жінок.  Наші односельчани в ту страшну для людства годину також відгукнулися на клич про допомогу  і не шкодуючи свого життя і здоровя  доклали чимало  зусиль, щоб зупинити невидиму всепоглинаючу смерть.  
На вечорі  були  присутні   ліквідатори наслідків  Чорнобильської катастрофи  с. Бохоники,  а також   гості-чорнобильці:  Голова ВІнницькоі   міської    ГО «Асоціація жертв Чорнобиля» Володимир Мельник. Голова міської організації «Чорнобиль – 86» Василь Біц. Голова міської спілки  «Чорнобиль» Петро Осадчук. Член громадської організації «Чорнобиль-єдність» Юрій Павлович Пудов. Представник  ГО. «Інваліди Чорнобиля» Валерій Грінчак. 
Голова вінницької районної організації «Чорнобиль-єдність»  Демчук Микола Петрович, які згадали ті страшні події  30-ої  давнини
 Всі присутні  хвилиною мовчання вшанували своїх односельчан та всіх, хто загинув від радіаційного лиха. Настоятель храму святого  Апостола і Євангеліста  Іоанна Богослова  ієрей Олег Мельник прочитав молебень за загиблими земляками від наслідків аварії. 
Сільський голова Савчук Ігор Григорович побажав усім ліквідаторам здоров'я, наснаги, мирного неба,та з нагоди тридцятих   роковин аварії на Чорнобильській АЕС вручив матеріальну допомогу  і Подяки чорнобильцям та вдовам.
  На  завершення вечора прозвучала пісня « Молитва за Україну»







Немає коментарів:

Дописати коментар