середу, 25 травня 2016 р.

День слов’янської писемності і культури відзначається  щорічно 24 травня в день вшанування пам’яті святих рівноапостольних Кирила й Мефодія,  слов'янських просвітителів та проповідників християнства.  Слов’янська писемність була створена в IX ст., близько 862 року на основі грецької. Брати були православними ченцями, слов’янську абетку створили у грецькому монастирі. Новий алфавіт отримав назву «кирилиця» на ім’я візантійця Костянтина, який, прийнявши чернецтво, став Кирилом. А допомагав йому в богоугодній справі освіти слов’янських народів старший брат Мефодій. Кирило і Мефодій вважаються "батьками" слов'янської абетки. Вони також переклали з грецької мови на слов'янську Євангеліє та Псалтир.
Бібліотека надає можливість користувачам переглянути наявні видання стосовно слов’янської писемності і культури, які   представлені  на книжковій виставці « Мова і писемність-категорії вічні».

 Сподіваюсь,  книги та публікації з періодичних видань  будуть цікавими й корисними для відвідувачів, адже вони знайомлять з історією виникнення письма, з’ясовують витоки нашої мови, її місце серед інших слов’янських мов; виховують повагу до історичного минулого, почуття поваги до слов’янських учителів, інтерес до вивчення мов і культур.

















Немає коментарів:

Дописати коментар