четвер, 19 травня 2016 р.

Згідно з Указом Президента від 21 травня 2007 року, щорічно у третю неділю травня, відзначається   День  вшанування пам’яті жертв політичних репресій. 
"Велика чистка" 1937 – 1938 рр. охопила весь Радянський Союз і була спрямована на знищення реальних та уявних ворогів.  
За розмахом знищення населення власної країни сталінський терор не знав собі рівних у світовій історії. Він залишився у пам’яті людства під назвою Великого Терору.  У цей час жертвами репресій стали понад 2,5 мільйони. Серед них близько 40 тисяч становлять українці.
З особливою нещадністю тоталітарна система нищила і нівечила духовну еліту нації.
академіка Агатангела Кримського, поетів Миколи Вороного та його сина Марка,  Миколи Зерова, Михайла Драй-Хмари, Павла Филиповича, режисера  Леся Курбаса, арешт органами ДПУ Максима Рильського, 10 років табірних поневірянь Остапа Вишні, Бориса Антоненка-Давидовича, Зінаїди Тулуб, Івана Іванова,  І це далеко не весь перелік трагічних доль української  інтелігенції.  Ця трагедія ніколи не повинна повториться. Це наша історія. Ми не маємо права забувати, ми повинні памятати, яку страшну трагедію довелось пережити нашому багатостраждальному українському народові на шляху до незалежності.
   З цією  метою в бібліотеці представлена виставка-пам'ять «Трагедія незнищеної волі»




Немає коментарів:

Дописати коментар