понеділок, 30 січня 2017 р.

           І знов під  Крутами рясні сніги упали
Крути, 29 січня 1918 року... Символ героїзму та відданості нашого юнацтва і символ національної трагедії та безпечності. 99 років тому  відбувся бій між київськими студентами і більшовиками під Крутами, де полягло в нерівній боротьбі 300 студентів. Сімдесят років не згадували про подвиг одержимих, тих, хто першим згорів на жертовному вогні в ім’я самостійної України. В радянські часи полеглі під Крутами кваліфікувалися як зрадники чи просто замовчувалися. Студентські могили з Аскольдової гори забрали і спочатку розбили на тому місці парк. Десятиліттями історія битви або замовчувалась, або обростала міфами і вигадками, як в закордонній, так і у вітчизняній історіографії.   З часу подій вперше про увічнення пам'яті студентів згадали в 1990-х рр., коли Народний Рух України  поставив тут дерев'яний хрест. В січні 1991 року відбувся перший патріотичний мітинг у Крутах.   Щоб зберегти пам’ять про наших героїв, що загинули під Крутами за волю України,   було  проведено  вечір пам’яті  «І знов під Крутами рясні сніги упали». 
                                           
                       

  Ведучі розповіли  присутнім про історичні події, які відбулися у 1918 році прозвучали  поезії українських авторів присвячені  Крутам. 
                            

 Зав. бібліотекою А.Осаволюк представила виставку-реквієм "Під Крутами пішли в безсмертя"
                                           
                             
  Було продемонстровано уривки з фільмів «Лист без конверта» та «Бій під Крутами».   Всіх загиблих за Волю й Незалежність України вшанували хвилиною мовчання. На завершення прозвучав гімн «Ще не вмерла Україна»
                            



Немає коментарів:

Дописати коментар